Op excursie met Buzz010: “Alsof je 25 verschillende cadeautjes de dierentuin uit ziet lopen”

10 december 2018

Buiten de muren van het klaslokaal doen leerlingen nieuwe indrukken op. “Een bezoek aan de dierentuin is voor een heleboel leerlingen nieuw,” zegt Maartje Wegman, educatief medewerkster, “die kijken hun ogen uit en doen een nieuwe ervaring op. Zo zien ze iets wat ze tot nu toe bijvoorbeeld alleen op televisie hebben gezien.” Wij spraken twee educatief medewerksters van Diergaarde Blijdorp, een leraar van groep 5 en 6, en de conciërge van Obs Bloemhof over hun ervaring met leren buiten het klaslokaal en het vervoer met Buzz010.

Donderdag 18 oktober hebben 30 leerlingen uit groep 5 van Obs Bloemhof Diergaarde Blijdorp bezocht. Voor deze groep begon de ervaring met leren buiten de klas al met de busrit naar Blijdorp: “De kinderen vinden het helemaal geweldig om met de bus op stap te gaan. Dat vinden ze al een avontuur op zich”, aldus Ruud van der Louw, conciërge bij Obs Bloemhof. “We gingen hiervoor met de metro naar excursies toe en met de bus is heel veel makkelijker. Het is veel relaxter, je hebt geen gezeur met die metrokaarten. Nu stap je gewoon in de bus,” aldus Jos Scherpernisse, leerkracht groep 5-6 bij Obs Bloemhof.

Nieuwe indrukken
Blijdorp biedt verschillende activiteiten voor leerlingen in het basisonderwijs, zoals “Wat zeggie,” “Eet smakelijk” en “Spaar het tropisch regenwoud”. Het doel van deze programma’s is om de leerlingen een ervaring te bieden die aansluit op het onderwijs in de klas. “Wij hadden ooit een klas die de excursie ‘Spaar het tropisch regenwoud deed’” vertelt Mary Worseling, educatief medewerkster bij Diergaarde Blijdorp, “Het was een klein groepje van een school in het speciaal basisonderwijs. Ze hadden twee vragen van de les gedaan en keken naar de vlinders. Ik wilde net zeggen dat we verder moesten gaan, maar zag dat de leerlingen vol bewondering stonden te kijken naar de vlinders die ontpopt waren. Daar gaat het om. Dan heb je de rest van de drie vragen van de les niet meer nodig. Dat is anders dan als je op locatie lesgeeft.”

Blijvende ervaringen
Buitenschools leren speelt een belangrijke rol voor kinderen. Niet ieder kind krijgt dezelfde ervaringen van huis uit mee, wat ook betekent dat kinderen lang niet dezelfde interesses en observaties hebben op het moment dat ze buiten de deur op excursie zijn. Wel is het belangrijk dat kinderen leren wat hun interesse wekt en hen inspireert. “Zo hoeven leerlingen niet de hele wereld te redden, maar een bezoek aan Blijdorp kan een interesse aanwakkeren in een bepaald onderwerp. Dat is een klein begin waar ze op door kunnen gaan,” aldus Mary Worseling. En dit begin heeft voor veel leerlingen een blijvende impact, want vaak komen leerlingen die op bezoek zijn geweest ook terug, vertelt Maartje Wegman. “Laatst liep ik in mijn gewone kleren op locatie rond en toen werd ik van achter omhelsd. ‘Ahhh. Matroos Gerrie!’ zei het kind.” Maartje was tijdens de les “Kapitein Kip’ verkleed als matroos en het kind herkende haar. “Ik maak vaker zoiets mee en dat blijft me wel echt bij. Het is een terugkoppeling van de rol die je kan spelen in de educatie van zo’n kind. Je maakt wel echt een indruk.”

Het leukste dier
In de busrit terug vroeg meester Jos aan zijn klas hoe ze de excursie hebben ervaren. “Als je vraagt wat de leerlingen het leukste dier vonden, dan verschilt dat per kind. Ik was verbaasd over de antwoorden. Een kind vond bijvoorbeeld een jakhals het interessantste dier en dat had ik vooraf echt niet achter het kind gezocht. Het is mooi dat iedereen zo een unieke ervaring heeft die aansluit bij hun eigen belevingswereld.” “Leerlingen krijgen allemaal iets anders mee en dat is alsof je 25 verschillende cadeautjes de deur uit ziet lopen” aldus educatief medewerkster Maartje Wegman.

Buzz010 verlaagt drempels
Wat draagt Buzz010 bij aan de stad Rotterdam? “Wij stonden helemaal te joelen dat Buzz010 na de pilot weer door zou gaan” vertelt Mary Worseling. “Ik denk dat Buzz010 een mooie aanvulling is voor kinderen om kennis te maken met activiteiten die in Rotterdam plaatsvinden. Wij merken dat scholen het meeste tegen het vervoer aanlopen. Ik vind het een waanzinnig initiatief.” Jos Scherpernisse zegt hierover: “Het is natuurlijk best spannend met de klas in de metro. Je moet zorgen dat alle kinderen er in en eruit komen. En dat is een aardige onderneming. Daarom ben ik heel blij mee dat we dit jaar meer met de bus gaan.” Conciërge Ruud van der Louw vult aan: “De busritten zijn geweldig. Heb ik al gezegd dat alles perfect was? Alles was op tijd. Ik heb Nooteboom Tours nog aan de directies aangeraden voor als we in de toekomst ooit nog ander vervoer nodig hebben.“

Elke maand lichten wij een excursiebestemming van Buzz010 uit die in de top 5 van de meeste bezochte bestemmingen staat. Meer nieuws ontvangen van Buzz010? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.


{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
De door jou ingevoerde gebruikersnaam en/of wachtwoord is niet correct.
Vragen? Neem contact met ons op: info@buzz010.nl
{{ errors.first('email') }}
Er is een email verzonden naar {{ form.email }}
Vragen? Neem contact met ons op: info@buzz010.nl

Buzz010 maakt gebruik van cookies met als doel de website en onze diensten te verbeteren. Bekijk onze Cookievoorwaarden.