Een grappende buschauffeur, een man met veren in zijn mond en een vleugje magie

31 januari 2019

“Wat ik heel belangrijk vind is dat kinderen niet alleen op school leren, maar dat ze ook in aanraking komen met de omgeving buiten school.” – Thomas Hardie, ICC-er bij de Oscar Romeroschool. We nemen een kijkje in de bus bij de leerlingen van de Oscar Romeroschool op weg naar ‘Jokkebrokker’. Een theatervoorstelling gemaakt door Maas Theater en Dans en een excursiebestemming van Buzz010.

Sinds eind augustus maakt de Oscar Romeroschool volop gebruik van Buzz010 voor het vervoer naar diverse excursiebestemmingen. Wij spraken een leerkracht en leerling van de Oscar Romeroschool en de educatief medewerker van Maas Theater en Dans over hun ervaring met leren buiten het klaslokaal en het vervoer met Buzz010.

“We baalden ervan toen de pilot van Buzz010 afgelopen was en er niet gelijk een vervolg was. We zijn heel blij dat dit initiatief weer terug is!”, vertelt Thomas. Inmiddels heeft de school al 18 excursies geboekt, onder andere naar Diergaarde Blijdorp, de trappenloop bij de Euromast, de synagoge, Maas Theater en Dans en het Internationaal Film Festival Rotterdam. “We werken met Villa Zebra en Maas Theater en Dans structureel samen binnen Stel je voor, en een bezoek aan hen is best ver van de school vandaan. Het is dan ideaal om gebruik te kunnen maken van Buzz010. Het neemt zoveel zorgen weg.” –aldus Thomas.

Naast de bestemmingen die aangeboden worden op de website van Buzz010 is het ook mogelijk om vervoer te boeken naar alternatieve locaties, zo lang de excursie aansluit bij het onderwijs. Een voorbeeld hiervan is het bezoek aan de synagoge van de Oscar Romeroschool. Thomas laat weten dat dit bezoek mooi aansloot op een onderdeel van de Godsdienst en Levensbeschouwing lessen die de kinderen van groep 6, 7 en 8 op school krijgen.

Avontuur begint al in de bus
Thomas geeft aan dat de ervaring eigenlijk al begint in de busrit naar de bestemming toe: “De busrit is vaak de eerste stap in het avontuur dat de leerlingen tegemoet gaan. De buschauffeurs van Nooteboom Tours helpen ook mee de toon zetten door muziek te draaien in de bus en grapjes te maken. Ze stappen echt in de belevingswereld van de kinderen.” Het avontuur gaat verder als ze de bus uit stappen op de bestemming.

Remco Went van Maas Theater en Dans sluit zich hier bij aan: “De voorstelling en ervaring van het theater begint al vanaf het moment dat ze binnenkomen. In de foyer ontstaat regelmatig een sfeer van onwetendheid bij de leerlingen, omdat hun verwachtingspatroon nog niet is ingevuld. In die momenten leggen medewerkers van ons theater uit wat voor voorstelling de leerlingen gaan zien en geven ze antwoord op vragen. Wij vinden het belangrijk dat we bij Maas Theater en Dans laten zien dat we kinderen serieus nemen als publiek. Het is jong publiek, maar we maken geen kinderachtig theater. We willen aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen zonder onze thema’s en inhoud aan te passen.”

Een voorstelling over waarheid en leugen
“De Jokkebrokker” is een voorstelling over hoe de waarheid werkt. De leerlingen die de voorstelling bezoeken zitten in de leeftijd waarop ze het verschil tussen fantasie en werkelijkheid door beginnen te krijgen en dus ook het begrip liegen ontdekken. Tijdens de voorstelling mogen de leerlingen ook reageren op wat er gebeurt. Pari, leerling uit groep 4, vertelt enthousiast: “De voorstelling was super leuk! We hoorden veel leuke dingen en moesten ook veel lachen, want het ging over goochelen en de man had veren in zijn mond. En er was in het begin ook een vrouw die heel arrogant deed en we moesten haar overtuigen. Het is super leuk om dat in het theater te kunnen doen.”

Nieuwe ervaringen buiten de school
Het is voor leerlingen vaak een verademing om de schoolbanken in te ruilen voor een excursie buiten de school. “Het is wel magisch voor de leerlingen: in zo’n grote theaterzaal, met alle lichten en acteurs. Dat krijg je in de normale les nooit mee” aldus Thomas. “We hebben op school een les die gaat over magie en toveren en dat komt terug in zo’n voorstelling, dat is een verrijking van wat we op school doen.” Ook Remco is het hiermee eens. Hij vind het heel belangrijk dat kinderen niet alleen op school leren, maar dat ze ook in aanraking komen met de omgeving buiten school. Dat ze mensen, locaties en organisaties uit hun eigen stad ontmoeten en nieuwe indrukken opdoen met elkaar.

Buzz010 neemt werk uit handen
Buzz010 verlaagt de drempel om te leren buiten het klaslokaal. “De website werkt erg goed en je krijgt snel te horen of een reservering wel of niet door gaat. Het kost geen extra werktijd. Tot nu toe is alles gelukt en dat is heel fijn.” aldus Thomas. Remco zegt over Buzz010: “Scholen hebben het druk genoeg. Als er een deel van die organisatie weggenomen kan worden met Buzz010, dan is dat natuurlijk geweldig. Dat levert zo’n bijdrage aan (cultuur)educatie. Dat heeft ongetwijfeld een groot effect in de stad.”

Elke maand lichten wij een excursiebestemming van Buzz010 uit die in de top 5 van de meeste bezochte bestemmingen staat. Meer nieuws ontvangen van Buzz010? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.


{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
De door jou ingevoerde gebruikersnaam en/of wachtwoord is niet correct.
Vragen? Neem contact met ons op: info@buzz010.nl
{{ errors.first('email') }}
Vragen? Neem contact met ons op: info@buzz010.nl
Als je e-mailadres ({{ form.email }}) bij ons bekend is, hebben we je een e-mail gestuurd waarmee je je nieuwe wachtwoord kunt instellen.

E-mail niet ontvangen? Controleer je spamfolder of neem contact met ons (info@buzz010.nl) op om te controleren of het ingevulde e-mailadres wel gekoppeld is aan jouw school.

Buzz010 maakt gebruik van cookies met als doel de website en onze diensten te verbeteren. Bekijk onze Cookievoorwaarden.