Kindercollege Erasmus Universiteit Rotterdam

Home > Bestemmingen > Kindercollege Erasmus Universiteit Rotterdam

Een Kindercollege is een interessante, verrijkende activiteit voor nieuwsgierige leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool. Een Kindercollege bestaat uit 3 onderdelen. Een introductieles op school verzorgd door de eigen leerkracht, vervolgens het Kindercollege op de Erasmus Universiteit Rotterdam, gegeven door een wetenschapper. De afsluiter is een tweede les op school verzorgd door de leerkracht. Voor de lessen op school wordt lesmateriaal aangeleverd.

Waar gaat zo’n Kindercollege over? Hieronder twee voorbeelden:

De WAUW! Factor: wat maakt media leuk? – 13 februari 2019
Kinderen zijn intensieve gebruikers van media. Ze zitten op Instagram, volgen vloggers op YouTube, Whatsappen erop los, spelen games, gaan naar de film en kijken series. In dit college staat entertainment media centraal. In deze les bespreken leerlingen waarom zoveel kinderen bijvoorbeeld SpangaS of Brugklas of Despicable Me leuk vinden, waarom ze Kwebbelkop of Enzo Knol volgen of waarom ze graag Minecraft spelen. Wat is die WAUW! factor die maakt dat je blijft kijken? Moet entertainment media alleen maar leuk zijn, of zit er meer achter? Soms is het immers te spannend wat je ziet, of gewoon naar. Hoe komt dat? Samen met een wetenschapper denken kinderen na hoe dat komt, wat ze daar aan kunnen doen en hoe Kijkwijzer daarbij zou kunnen helpen.

Hebben, hebben, hebben: Hebberigheid en andere onbedoelde effecten van reclame – 16 mei 2019
Reclame wordt gemaakt, zodat mensen producten herkennen in de winkel en die producten graag willen hebben en kopen. Reclamemakers gebruiken allerlei trucjes om de producten zo leuk en aantrekkelijk mogelijk te maken. In de lessen van dit thema leren kinderen deze trucjes te herkennen door zelf op zoek te gaan naar voorbeelden van reclame (eerste les op school). Verder leren kinderen hoe de verschillende trucjes in televisie- en internetreclame niet alleen hebberigheid veroorzaken, maar ook onzekerheid en ongezonde leefwijzen beïnvloeden (Kindercollege op de universiteit). Ten slotte leren kinderen hoe ze hun kennis van de reclametrucjes kunnen inzetten om zelf te bepalen door welke reclame ze wel en welke reclame ze niet beïnvloed willen worden (tweede les op school). Samen worden we reclame de baas!

Bekijk hier meer informatie over de Kindercolleges.


Kindercollege Erasmus Universiteit Rotterdam

Bezoekadres: Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA  Rotterdam

Contactpersoon: Tilly Schildt

Telefoonnummer: 010 4082714

E-mailadres: wetenschapsknooppunt@eur.nl

Niveau: PO 6-8

Groepsgrootte: Min. 10 • Max. 100

Leergebieden:

Mens & Maatschappij

Bekijk de website
Reserveer een buzzrit
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
De door jou ingevoerde gebruikersnaam en/of wachtwoord is niet correct.
Vragen? Neem contact met ons op: info@buzz010.nl
{{ errors.first('email') }}
Er is een email verzonden naar {{ form.email }}
Vragen? Neem contact met ons op: info@buzz010.nl

Buzz010 maakt gebruik van cookies met als doel de website en onze diensten te verbeteren. Bekijk onze Cookievoorwaarden.